slå på kværnen

Vind og vandmøller

Der er mange ting at tage hensyn til under arbejdet med formalingen af kornet. I forbindelse med at slå på kværnen må man sørge for at indstille korntilførselen, så den passer med typen af korn og kværnhastigheden. Hvis kværnen ikke får tilført korn nok siger man at ’kværnen pikker’. På Rær Mølle fortæller man om korntilførselen:

”Under malingen må man passe på at indstille korntilførselen til kværnen således at stenene ikke får mere end de kan formale, og at de ikke får så meget at det tager magten fra møllen for det kan let ske, møllen skal have magten over stenene men det kan en møller let mærke.” (Rær Mølle)

Når kornet er kommet ind i kværnen er det vigtigt at det ikke er fugtigt, så ikke kværnen går i dej. Når det sker fyldes strålerne med dej fremkommet af fugt og mel, og det kan lige frem komme ud i lange snoede bånd. Så er man nødt til at rense kværnen ved at køre majs eller tørt byg igennem eller i værste fald at skille kværnen ad.

For at malegodset ikke skal hobe sig op, eller blive for varmt er der, især på rhinske sten, undertiden nogle skrabere. Det er lodrette jernstykker, cirka en halv tomme ud fra stenen, til at bringe malegodset rundt til udløbet.