eg
Vingeakselen løber på langs gennem hatten. Der er både eksempler på vingeaksler af jern og af træ – som oftest eg. Når akselen er af træ, har den dog som regel akselhoved med jernkappe på. Akselen kunne både være lavet ud i et eller sammensat af flere dele. I de tilfælde hvor den er sat sammen af flere dele er samlingen sikret med gjorde af jern. Vingeakselen er enten helt rund eller også er de forskellige dele firkantede eller ottekantede, sølen er altid rund da den skal kunne rotere i sølelejet.
Akselhovedet er den ende af akselen hvori der er armhuller til møllens to vingearme. På Rær Mølle var armhullerne 9x11 tommer, hvilket jo så svarer til vingearmens tykkelse på midten, hvortil den bliver skudt ind. Det første stykke bagved akselhovedet er sølen, der nogle steder betegnes som halsen. Sølen er den del af akselen, der løber i det forreste leje inden akselen fortsætter ud af møllehatten. Brystet er den midterste del af akselen hvor hathjulet sidder, og halen er akselens bagerste del bagved hathjulet.
På RærMølle beskrives det hvordan vingeakselen blev lavet:
”Mølleakselen består af egetræ i ét stykke. Når møllebyggeren fik den svære egestamme kantet op så den målte mindst 20 tommer i kant fra forenden og til midten. Jeg tror den målte 7 alen på længde. Så begyndte den at spidse noget ud til bagtappen og den ende blev lavet rund og pænt 1½ alen fra enden og så blev bagtappen hugget ud og ringe blev dreven op om den. I forenden var der blevet levnet et stykke lige i midten da den blev savet lige i enden, det blev lavet rund til en tap, så blev vingehullerne lavet og så kom der skrueringe om som kunne skrues i alle fire hjørner og så blev den lagt op på to solide bukke og hver tap blev så lagt i et leje så den kunne drejes rundt og så blev sølen drejet af så den passede nøjagtigt til at gå i sølestenen. Så blev skinnerne hugget ned og ringe om. Det var jo ringe som kunne skrues sammen to steder. Og så var den færdig.” (Rær Mølle)